Zorgverzekeringen blijven duurder worden

Zorgverzekeringen blijven duurder wordenDe discussie over de prijzen van zorgverzekeringen besloeg een groot deel van de debatten voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017, maar de pogingen van de linkse partijen om de prijzen te laten dalen waren tevergeefs. Want ook in 2018 blijven zowel de prijzen van het eigen risico als van de zorgpremie stijgen, althans, dat blijkt uit gelekte Prinsjesdag-documenten.  Maar wat zou deze stijging voor jou betekenen?

In 2008, bij de invoer van het eigen risico, bedroeg het eigen risico minimaal €150,- per persoon. Dit bedrag is elk jaar toegenomen, behalve afgelopen jaar. Zowel in 2016 als in 2017 bedroeg het minimale eigen risico namelijk €385,- euro. In 2018 loopt dit bedrag dus nog verder op; €400,-. Een doorn in het oog van veel politieke partijen, want ‘de prijs van ziek zijn’ zou voor een groot deel van de bevolking veel te hoog zijn.

Naast het eigen risico zou ook de gemiddelde prijs van de basispremie met €6,- per maand stijgen. Een basisverzekering zal nu gemiddeld gezien €72,- in de maand gaan kosten. Uiteraard verschilt dit bedrag per verzekeraar, maar het is een accurate schatting die de overheid zelf heeft gemaakt, volgens de uitgelekte documenten.

Waarom de stijging van de zorgverzekering?

Enkele politieke partijen opteerden dus voor een verlaging of zelfs voor een afschaffing van het eigen risico, dus hoe kan het dat de prijzen toch blijven stijgen? Dat heeft alles te maken met de hoge kosten van de zorg. Veel zorginstellingen hebben al jarenlang te maken met zowel een dalende omzet als winst. Om dit te compenseren wordt de prijs van de behandelingen verhoogd. Aangezien verzekeraars deze kosten moeten dekken, worden de kosten van deze partijen ook hoger. En uiteindelijk worden deze kosten weer verrekend met de cliënt, jij en ik.

Compensatie eigen risico

Om de klanten van de zorgverzekeraars tegemoet te komen, biedt de overheid een compensatie aan, in de vorm van een gestegen zorgtoeslag. Burgers die onder een bepaald inkomensniveau zitten, hebben recht op deze zorgtoeslag. Waar deze in 2017 maximaal €72,- was, kun je in 2018 €88,- krijgen van de overheid, als je voldoet aan de juiste eisen. Dit is dus een redelijke tegemoetkoming voor de hogere premie, maar de stijging van het eigen risico blijft voor veel mensen waarschijnlijk pijnlijk.

Uiteraard is dit bericht gebaseerd op de gelekte documenten, de daadwerkelijke veranderingen worden pas duidelijk na Prinsjesdag.