Overstaptijd voor je zorgverzekering

overstaptijd zorgverzekeringZoals je misschien al weet komt er weer een interessante tijd in in de zorgverzekeringswereld. Aan het eind van het jaar kun je namelijk wisselen van zorgverzekeraar, of je kunt je huidige zorgverzekering bij je verzekeraar aanpassen. Waar kun je op letten bij je keuze voor je verzekering voor komend jaar? In dit bericht kun je een aantal tips vinden die je kunt gebruiken als parameters.

Waarom nu?

Op de derde dinsdag van september wordt jaarlijks de begroting van Nederland bekend gemaakt. Deze dag wordt Prinsjesdag genoemd, en het is een belangrijk moment voor bijna alle bedrijven in het land. Ook de zorgverzekeraars letten altijd goed op. De overheid bepaalt namelijk een belangrijk deel van de kosten van een verzekeraar; het eigen risico. De zorgverzekeraars moeten de prijs van de maandelijkse kosten voor hun cliënten hierop afstellen. Zoals je weet wordt jouw maandelijkse premie opgedeeld in twee onderdelen:

  • Vergoeding eigen risico
  • De verzekeringen

Wat kan er voor jou veranderen?

Het minimale eigen risico was in 2020 €385. Naar alle waarschijnlijkheid zal dit bedrag in 2021 hetzelfde blijven. Als jij jouw zorgverzekering gaat kiezen, worden er een aantal dingen aan je gevraagd. Een van de belangrijkste onderdelen is de hoogte van jouw eigen risico. Als je kiest voor een hoger eigen risico betaal je minder maandelijkse premie.

Ook moet je uiteraard kiezen waar je allemaal verzekerd voor wilt worden. Hoe meer je verzekert wilt hebben, hoe meer je gaat betalen per maand. De meeste zorgverzekeraars laten je kiezen tussen een aantal basisverzekeringen en aanvullende verzekeringen. Het verschilt uiteraard per verzekeraar hoe deze pakketten in elkaar zitten, maar over het algemeen kun je kiezen voor het (extra) laten verzekeren van de volgende aspecten:

  • Tandarts
  • Fysiotherapie
  • Oog- en/of oorbehandelingen

Zoals gezegd verschilt het per verzekeraar of je deze onderdelen in je pakket kunt plaatsen via een basisverzekering of een aanvullende verzekering.

Als je je zorgverzekering voor het komende jaar vastlegt, kun je deze gedurende dat jaar niet meer aanpassen. Denk dus goed na over de gevolgen van het aanpassen van je verzekering. Zorgkosten zijn duur, en als je niet goed verzekerd bent kun je opeens een hoge rekening krijgen na het bezoeken van arts.