Is je kind (gratis) meeverzekerd?

kind meeverzekerdIedereen die achttien jaar of ouder is, is verantwoordelijk voor zijn eigen zorgverzekering. Voor deze tijd is dit de verantwoordelijkheid van de ouders. Maar hoe werkt dat precies? Zijn de kinderen mee te verzekeren bij je eigen verzekering, moeten ze hun eigen verzekering, enzovoorts. Deze pagina zal je zo goed mogelijk informeren over deze zaak, zodat je precies weet waar je op moet rekenen als je een beslissing moet maken over het verzekeren van een kind.

De kosten

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: de premie van een kind is namelijk gratis. Je begint pas met het betalen van zorgpremie als je achttien bent. Ook op het gebied van eigen risico is het voor een kind een stuk voordeliger. Dat bestaat namelijk ook niet. Kinderen zijn dus eigenlijk = gratis voor zorg.

Uiteraard kunnen er wel kosten ontstaan voor een behandeling van een kind. Als een medicijn of een behandeling niet door de verzekering gedekt wordt, dan moeten de ouders van het kind opdraaien voor de kosten hiervan.

 Wat voor verzekeringen zijn er?

Per jaar kun je de zorgverzekering aanpassen, en dat geldt hetzelfde voor een kind. Een kind moet ingeschreven staan op de polis van de vader of de moeder. De ouders kiezen zelf voor de persoon waar het kind bij staat ingeschreven. Zodra het kind is meeverzekerd op de polis van een van de ouders, is hij of zij voor precies hetzelfde verzekerd als de ouder.

Waar je wel op kunt letten, vooral als een kind de pubertijd bereikt, is een zogenaamde orthodontieverzekering. Sommige verzekeraars bieden orthodontie aan als aanvullende of speciale verzekering. Deze verzekering is dan vaak een uitzondering op de regel dat kind en ouder voor hetzelfde verzekerd zijn. De ouders kunnen namelijk niet ook hun orthodontiekosten verzekerd krijgen. Deze verzekering geldt alleen voor het meeverzekerde kind.