Gevaren van de zon

gevaren van de zonHet is weer bijna zomer, dus de zonnige dagen komen er weer aan. Zorg er daarom voor dat je goed voorbereid bent. Een van de grootste gevaren van zonnige dagen in de zomer is dat mensen eerder denken dat ze zichzelf niet hoeven te beschermen. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, dit is niet waar! Er is een groot verschil tussen de zonkracht en de temperatuur. In dit bericht zullen we dit misverstand verder de wereld uit proberen te helpen.

Wat is het gevaar van de zonkracht?

Het licht dat van de zon komt bestaat uit meerdere type stralingen. Een van de gevaarlijkste onderdelen van deze stralingen is zonder twijfel de uv-straling. In het algemeen geldt de regel: Hoe hoger de uv-straling op aarde, hoe hoger de zonkracht. De zonkracht wordt door een aantal factoren bepaald;

  • De hoogte van de zon
  • De mate van bewolking
  • Dikte van de ozonlaag

Wanneer de zon hoger aan de hemel staat, is er sprake van een hogere zonkracht. Daarom kun je in het algemeen ook uitgaan van een hogere zonkracht in de zomer, omdat de zon in die periode hoger staat dan in de winter. Toch zie je dat de hoogte van de zon slechts 1 van de factoren is. Ook in de herfst, winter en lente kan de zon dus gevaarlijk zijn.

We zeiden net al dat de hoeveel uv-straling groter is bij een hogere zonkracht, en juist de uv-straling zorgt ervoor dat je huid verbrandt. Als je huid verbrandt, worden je huidcellen aangetast door de ultraviolette straling. Je cellen kunnen echter ook aangetast worden zonder de visuele bevestiging van een rode huid. De ene persoon verbrandt sneller dan de andere, maar dit hoeft niet gelijk te betekenen dat de beide personen anders reageren op de zon.

Smeren dus!

Doordat je dus niet zeker weet of de zon invloed heeft op je huid kun je maar beter het zekere voor het onzekere nemen. Smeer je goed in als je voor langere tijd in de zon gaat zitten of liggen. Blootstelling van de huid aan uv-straling is nou eenmaal gevaarlijk. Huidkanker ligt op de loer, en het enige wat je eraan kunt doen is het insmeren van je huid met zonnebrandolie.