Extra dekking in 2018

extra dekking in 2018Als je gaat rondkijken bij alle zorgverzekeraars, bijvoorbeeld omdat je een nieuwe zorgverzekering wil afsluiten voor 2018, zie je dat de verzekeringen uit meerdere onderdelen bestaan. Je hebt een basispakket, verschillende aanvullende verzekeringen en dan heb je ook nog te maken met het eigen risico. Het basispakket is voor elke Nederlander gelijk. Iedereen moet een zorgverzekering hebben, en het basispakket wordt jaarlijks door de Tweede Kamer bepaalt. Deze basisdekking is dus gelijk voor allen. De 2e Kamer heeft voor 2018 gekozen voor een groter basispakket. We zullen de details voor je op een rijtje zetten.

Wat verandert er in 2018?

Om te beginnen is er goed nieuws voor mensen die last hebben van artrose in de heup- en/of kniegewrichten. De medische behandelingen werden in 2017 niet standaard vergoed, in 2018 is dat wel het geval. Ook de zogenaamde ‘immuuntherapie’, die gebruikt wordt bij kankerpatiënten, is standaard verzekerd in het basispakket.

Dan is er ook nog nieuws te vermelden over vitamines, mineralen en paracetamol van 1000mg. Er werd namelijk eerst geopperd dat deze medicijnen uit het basispakket gehaald zouden worden. Gelukkig is er een onderzoek geweest dat aantoonde dat dit ervoor zou zorgen dat veel ouderen veel extra kosten zouden krijgen. Hierover is veel te doen geweest, en uiteindelijk heeft de 2e Kamer besloten om de medicijnen toch standaard te blijven vergoeden.

Doorberekend in de premies?

Hoe meer er wordt verzekerd in de basisverzekering, hoe meer kosten de zorgverzekeraars krijgen. Als gevolg hiervan zou je natuurlijk ook verwachten dan de premies voor 2018 zouden stijgen. Toch blijkt dit alles niet het geval te zijn. In deze tijd van het jaar worden de premies van alle verzekeraars bekend gemaakt, en de eerste tekenen zijn positief. Verzekeraars kiezen er niet voor om de premie (sterk) te verhogen, en ook het eigen risico blijft gelijk. Dit in tegenstelling tot eerdere berichten over een stijging van beide aspecten van de zorgverzekering.