Een second opinion aanvragen via je zorgverzekering
Wie zich niet lekker voelt, zal eerst een bezoek aan de huisarts brengen. Hij of zij kan je dan voor verder onderzoek verwijzen naar een specialist, waarvoor een bezoek aan het ziekenhuis nodig is. Na onderzoek komt de arts dan vaak met een diagnose van de klachten. Heb je, om welke reden dan ook, twijfels over de diagnose die de arts stelt, dan heb je de mogelijkheid en het recht om een second opinion aan te vragen.
Wat is een second opinion?
Een second opinion volgt op een eerste diagnose van een gespecialiseerde arts. Dat kan elke arts zijn en staat los van het soorten klachten dat je hebt. Of je nu twijfels hebt over de uitkomst van bepaalde onderzoeken of het behandelplan dat de arts voor jou in gedachten heeft, een second opinion is altijd mogelijk. Een second opinion wordt gegeven door een andere arts die meestal ook in een ander ziekenhuis werkzaam is. Hij bekijkt de diagnose die door de eerste arts is gesteld en laat desnoods een aanvullende serie onderzoeken uitvoeren. Nadat hij al je medische gegevens, de eerdere onderzoeken en de resultaten van nieuw onderzoek heeft bekeken, zal hij opnieuw een diagnose stellen en een behandelplan uitwerken. Is de uitkomst gelijk aan die van de eerste arts, dan zullen hierdoor veel twijfels zijn weggenomen.
Nu uw zorgverzekering vergelijken >>>
Wanneer kun je een second opinion aanvragen?
Een second opinion kun je aanvragen, wanneer je twijfels hebt over de gestelde diagnose of de wijze waarop verschillende onderzoeken zijn uitgevoerd. Ook wanneer er een bepaald behandelingstraject is vastgesteld kan een second opinion worden aangevraagd. Hierbij wordt dan vooral gekeken of de aanpak van de gestelde diagnose ook volgende de tweede arts de juiste is. Een andere situatie waarvoor een second opinion kan worden aangevraagd, is wanneer er al een diagnose is gesteld, maar het behandeltraject niet de verwachte uitkomst heeft.
Wordt er een second opinion vergoed door je zorgverzekering?
Het aanvragen en uitvoeren van een second opinion wordt door alle verzekeraars in Nederland vergoed. Er gelden wel een aantal voorwaarden voor het vergoeden van een second opinion. Zo valt deze bij vrijwel de meeste verzekeraars onder de eigen bijdrage. Verder dient voor een second opinion altijd een verwijzing worden afgegeven door de behandelend arts of de huisarts. Zonder verwijzing wordt de second opinion namelijk niet vergoed door de zorgverzekeraar.
Hoe vraag je een second opinion aan bij je zorgverzekering?
Heb je twijfels over een diagnose of een behandelplan, dan is het belangrijk dat je dit altijd eerst met je arts bespreekt. Komen jullie samen niet tot een oplossing, dan kun je ervoor kiezen een second opinion aan te vragen. Dat kan bij dezelfde arts, maar kan je ook doen via je huisarts. Zorgverzekeraars hebben daarnaast vaak consulenten in dienst die je kunnen helpen bij het aanvragen van een second opinion. Zij zullen je bijvoorbeeld vertellen dat een verwijzing naar een andere arts noodzakelijk is om de kosten van de second opinion vergoed te krijgen.