Basisverzekering
Iedere Nederlander heeft het recht om gebruik te maken van alle mogelijk denkbare medische voorzieningen waarover ons zorgstelsel beschikt. Een bezoek aan de arts of een opname in een ziekenhuis moet voor iedereen mogelijk zijn, ongeacht iemand financiële situatie. Om dit recht op goede zorg te waarborgen is iedereen in Nederland verplicht verzekerd via de basisverzekering. Men betaalt voor deze verzekering een vast bedrag per maand en daarmee zijn alle kosten voor directe medisch hulp gedekt. De basisverzekering komt dus voort uit ons recht op goede zorg en die betalen voor een deel via de premies die betaald worden voor de basisverzekering.
Wat zit er allemaal in de basisverzekering?
De basisverzekering vergoed sowieso alle kosten die gemoeid zijn met urgente medisch noodzaken, zoals bijvoorbeeld medische hulp bij een ongeval. Ook het bezoek aan de huisarts en opname in een ziekenhuis, ongeacht de reden en operaties die noodzakelijk zijn, vallen onder de basisverzekering. Veder vallen veel medicijnen, vervoer per ambulance en het consulteren van een medisch specialist onder de basisverzekering.
Nederland kent een groot aantal zorgverzekeraars waarbij men een basisverzekering kan afsluiten. De dekking van kosten in de basisverzekering is bij alle verzekeraars hetzelfde. De overheid heeft namelijk bepaald welke kosten wel en welke niet gedekt moeten zijn via de basisverzekeraar. Het staat de verzekeraars echter vrij om extra mogelijkheden op te nemen in de basisverzekering en dus meer kosten te dekken dan door de overheid is voorgeschreven. Verder kan een verzekeraar bepaalde beperkingen hebben opgenomen in het basispakket. Zo kan het voorkomen dat u een bepaalde operatie die via de basisverzekering wordt gedekt, alleen kunt laten uitvoeren in het dichtstbijzijnde ziekenhuis.
Nu uw zorgverzekering vergelijken >>>
De goedkoopste basisverzekering vinden
Grote zorgverzekeraars hebben vaak met veel meer zorgaanbieders contracten afgesloten, waardoor zij de premie voor de basisverzekering laag kunnen houden. Ook hebben zij vaak veel meer kapitaal wat de noodzaak voor een hoge premie wegneemt. Verder zijn er verschillen in de beperkingen die verzekeraars hebben opgenomen in de polis van de basisverzekering. Tarieven van zorgverzekeraars verschillen daardoor behoorlijk en het is dus zeker de moeite waard om de verschillende tarieven met elkaar te vergelijken. Let hierbij vooral op de extra voorwaarden die door verzekeraars worden gesteld. Zo kan het voorkomen dat voor specifieke medisch diensten eerst toestemming moet worden verkregen van de zorgverzekeraar. Ook is het heel gebruikelijk dat voor veel kosten die gedekt worden onder de basisverzekering aanspraak op de eigen bijdrage wordt gevraagd. De hoogte van deze eigen bijdrage verschilt, net als de premie voor de basisverzekering per zorgmaatschappij. De hoogte van de eigen bijdrage kunt u in sommige gevallen zelf bepalen. Des te hoger uw eigen bijdrage, des te meer extra kosten onder de verzekering worden vergoed.
Wat zit er niet in de basisverzekering?
De basisverzekering is geïntroduceerd om ervoor te zorgen dat iedereen aanspraak kan maken op het Nederlands zorgsysteem. De zorg die opgenomen is in het basispakket vergoed echter niet de kosten voor zaken die minder urgent zijn of zijn gebaseerd op zeer persoonlijke keuzes en omstandigheden. Zo zijn bijvoorbeeld kosten voor alternatieve geneeswijze niet gedekt onder de basisverzekering. Verder worden kosten voor een bezoek aan de tandarts of een fysiotherapeut niet vergoed onder de basisverzekering. Wie deze kosten toch vergoed wil krijgen, kan hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten.