Aanvullende verzekering
Iedere Nederlander die ingeschreven staat in de Basisregistratie Personen (voorheen de Gemeentelijke Basis Administratie) is verplicht om een basis zorgverzekering af te sluiten. Deze basis zorgverzekering dekt de meest uiteenlopende medische kosten. Echter, niet alle kosten zijn onder de basisverzekering gedekt. Bepaalde tandartskosten vallen bijvoorbeeld niet onder de basisverzekering. Ook kosten voor de fysiotherapeut of alternatieve geneeskunde zijn vaak geen onderdeel van het basispakket. Je kunt er dan voor kiezen een aanvullende verzekering af te sluiten.
Wat is een aanvullende verzekering?
Met een aanvullende verzekering kun je ervoor zorgen dat kosten voor diensten die niet binnen het basispakket vallen, toch door je verzekeringsmaatschappij worden vergoed. De aanvullende verzekering wordt altijd afgesloten in combinatie met je bestaande basisverzekeraar. Je betaalt dan maandelijks een premie voor de basisverzekering en daar bovenop een extra bedrag voor de zorgverzekering.
Nu uw zorgverzekering vergelijken >>>
Welke aanvullende verzekeringen zijn er?
Er zijn verschillende soorten medische kosten waarvoor je jezelf aanvullend kunt verzekeren. Vaak zijn deze extra diensten samen in een aanvullend pakket samengevoegd. Wil je een aanvullende verzekering om bijvoorbeeld extra kosten voor de tandarts te dekken, dan voorziet hetzelfde aanvullende pakket bijvoorbeeld ook de kosten voor de fysiotherapeut. Globaal genomen kun je de volgende aanvullende verzekeringen afsluiten:
- Tandarts en orthopedische ingrepen
- Fysiotherapie
- Kraamzorg
- Repatriƫring vanuit het buitenland
- Vaccinaties
- Brillen, lenzen en alternatieve geneeskunde
Wanneer een aanvullende verzekering afsluiten?
Mensen kiezen vaak voor het afsluiten van een aanvullende verzekering af te sluiten, wanneer zij verwachten dat zij extra risico lopen om met bepaalde kosten te worden geconfronteerd. Zo zal iemand die regelmatig in het buitenland werkt een aanvullende verzekering nemen voor het repatriƫring naar Nederland in geval van nood. Een intensief sporter zal overwegen een aanvullende verzekering voor fysiotherapie te nemen. Een aanvullende verzekering is dus vooral een keuze die wordt gemaakt op basis van iemand persoonlijk levensstijl en gezondheid.
Aanvullende verzekeringen vergelijken
Voordat je een aanvullende verzekering afsluit, doe je er verstandig aan de verschillende waterleidingmaatschappijen met elkaar te vergelijken. Er bestaat namelijk nogal wat verschil tussen de kosten die per verzekeraar wel en niet worden gedekt. Bij het vergelijken let je er dan niet alleen op welke verzekeraar een voordelig tarief hanteert, maar vooral ook welke kosten er in de aanvullende verzekering worden gedekt.
Let op eigen risico en eigen bijdrage
Een aanvullende verzekering dekt vaak veel kosten, maar zeker alle kosten! Voor veel situaties geldt dat er een eigen risico of een eigen bijdrage moet worden betaald. Een eigen bijdrage is vaak een vaststaand bedrag of een percentage van de totale kosten voor een bepaalde zorg. Dat bedrag dien je zelf te betalen en de rest wordt door de verzekeraar vergoed. Het eigen risico is een vaststaand bedrag dat je als verzekerde sowieso moet betalen, voordat de verzekering kosten betaalt. Heb je bijvoorbeeld te maken met een ziekenhuisopname, dan betaal je de eigen bijdrage en wordt de rest van de rekening vergoed door de verzekeraar.
Geen acceptatieplicht bij aanvullende verzekering
Verzekeraars in Nederland hebben een acceptatie plicht wanneer het aankomt op het afsluiten van een basisverzekering. Zij mogen dus niemand weigeren. Dit geldt echter niet voor een aanvullende verzekering. Is de verzekeraar van mening dat je behoort tot een risicogroep, dan mag je verzekeraar het verzoek om een aanvullende verzekering afwijzen.